$type=blogging$count=16$readmore=no$labels=no$snippet=no$meta=no

$type=one$count=10 $type=blogging$count=16$readmore=no$labels=no$snippet=no$meta=no Yazılarımız DMCA lisansı ile korunmaktadır.Kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz.!

Takdir Ediliyorsan Değil Taklit Ediliyorsan Başarmışsındır.
Bumerang - Yazarkafe

DMCA.com Protection Status

Yaani Mail Uygulamasının Adli Bilişim Açısından İncelenmesi





Merhaba değerli takipçilerim; 

Bugünkü yazımda, yakın zamanda Turkcell tarafından duyurulan Yaani Mail isimli mail uygulamasının Adli Bilişim açısından incelenmesinden bahsediyor olacağım. 

 Yaani Mail 24/12/2019 tarihinde Turkcell tarafından kurulmuştur. Yaani Mail e-posta okumak veya cevaplamak, internet olmadan da önceden gelmiş olan maillerin görüntülenebildiği ve cevaplanabildiği, daha sonrasında internet bağlantısının kurulması ile tüm işlemlerin otomatik olarak gerçekleştirildiği bir mail hizmetidir. Yaani Mail uygulama marketlerden indirilebilmektedir. Ayrıca; Android 5.0 ve üzeri ya da IOS 11 ve üzeri işletim sistemine sahip cihazlar üzerinden veya Chrome, Safari ve Firefox gibi internet tarayıcıları ile Yaani Maile erişim mümkündür. 

   Yaani Mail servisine Ad-Soyad, kulllanıcı adı, parola ve güvenlik sorusu belirleme, cep telefonu tanımlaması yapılarak kayıt olunmaktadır. Ayrıca hızlı giriş seçeneği de bulunmaktadır. Hızlı giriş, kullanıcılarının kişisel bilgilerini paylaşmadan, yalnızca cep telefon numarası aracılığıyla sağlanabilen müşteri doğrulama servisidir. 

    Günümüzde e-posta hizmetleri oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu durum e-posta hesapları ile işlenen suçların veya kişinin e-posta aktivitelerinin incelenmesinin önemini arttırmaktadır. Bu bölümde, henüz hiçbir lisanslı adli bilişim yazılımına eklenmemiş olan Yaani Mail’in bir cep telefonu içerisinde hangi kalıntıları bıraktığını inceleyeceğiz. İncelerken kullanmış olduğum araçlar ve yazılımlar aşağıda yer alan tabloda sunulmuştur:

Adı
Açıklama
Geny Motion (3.0.3)
Sanal Android Platformu
Samsung Galaxy S8 (8.0)
Sanal Android Cihaz
ADB Tool
Cep telefonu ile bilgisayar arasındaki bağlantıyı sağlayan araç.
SQLite DB Browser
SQLite formatındaki veritabanı dosyalarını görütüleyen araç.
SublimeText
Metin Editörü




CEP TELEFONU İÇERİSİNDE YER ALAN YAANİ MAİL VERİLERİNİ  ELDE ETME  


   Uygulama kurulduktan sonra verileri kök dizin yer alan com.turkcell.yaaniemail isimli klasör içerisinde depolanmaktadır. Klasör içerisinde kullanıcı bilgilerinin tutulduğu önbellek, veritabanı, uygulama üzerinden paylaşılan dosyalar, uygulama logları, uygulamaya ait ayarların ve verilerin yer aldığı xml dosyaları olduğu görülmüştür.

Adli inceleme açısından kullanıcının aktivitelerine erişebilmek için bu bilgilerin analiz edilmesi oldukça önemlidir. Cep telefonu içerisindeki uygulama verilerini almak için sırasıyla aşağıdaki adımlar uygulanmıştır: 

  • Cep telefonunun bilgisayara bağlanması, 
  • Bağlantı sonrası ADB aracı kullanılarak adb shell komutu ile cep telefonuna bağlanılması,
  • Bağlantı sonrası dizinindeki uygulama verilerinin bulunduğu data/data/ dizinine gidilmesi ve uygulama verilerinin var olup olmadığının kontrol edilmesi, 
  • adb pull com.turkcell.yaaniemail HedefAdresYolu yazılarak uygulama verilerinin cep telefonu içerisinden bilgisayara kopyalanması.

data/data dizininde yer alan com.turkcell.yaaniemail  isimli klasör içerisinde yer alan dosyalar aşağıdaki şekilde sunulmuştur.


YAANİ MAİL VERİTABANI BİLGİLERİ VE ANALİZİ

   Yaani Mail gönderilen ve alınan mailleri kullanılan telefon üzerinde ve kendi sunucusu üzerinde depolamaktadır. Veritabanı bilgilerine ancak telefon üzerinden ulaşmamız mümkündür, veritabanı dosyalarına ulaşabilmek için Android telefonlarda ROOT, işlemi yapılmalıdır. 

Yaani Mail uygulamasının veri tabanı dosyaları /data/data/com.turkcell.yaaniemail/databases dizini içerisinde yer almaktadır. Bu dizin altındaki veriler kullanılarak kullanıcı aktivitelerine ulaşılabilmektedir. /data/data/com.turkcell.yaaniemail/databases dizini altındaki veritabanı dosyalarının analizi için aşağıdaki adımlar izlenir: 

  • Dışarıya aktırmış olduğumuz com.turkcell.yaaniemail verileri içerisinde yer alan databases klasörü içerisine girilir.
  • Databases klasörü içerisinde yer alan veri tabanı dosyaları SQLite DB Browser ile görüntülenir.
data/data/com.turkcell.yaaniemail/databases dizini içerisinde yer alan dosyaları aşağıdaki şekilde sunulmuştur.



    Android cihazlarda, Yaani Mail uygulaması içerisinde adli veri niteliği taşıyan iki veritabanı mevcuttur. Bunlar yaanimail.db ve yaanimail.db-wal veritabanlarıdır. yaanimail.db bir kullanıcı ve kişiler arasındaki mail görüşmeleri hakkında ayrıntılı bilgi içerir. yaanimail.db-wal dosyası geçici verilerin tutulmuş olduğu bir veritabanı dosyasıdır ve uygulama içerisinde silinen maillere ait kalıntılar yer almaktadır.  yaanimail.db isimli veritabanı içerisinde yer alan tablolara ilişkin bilgiler aşağıda yer alan tabloda sunulmuştur:

Adı
Açıklama
android_metadata
Android bilgisi yer almaktadır.
folderSyncOptions
Dosya idlerini ve dosyaların son güncellenme tarihleri yer almaktadır.

folders
Gelen, giden, taslak, junk, taslak ve kullanıcı tarafından oluşturulan dosyaların isimlerini ve içerisinde barındırıkları mail sayıları yer almaktadır.
listItems
Kullanıcı aktivitelerinin detaylı bilgileri yer almaktadır.
messageDetails
Kullanıcı aktivitelerinin detaylı bilgileri yer almaktadır.
pendingComposeActions
İçerik kaydına rastlanmadı.
room_master_table
İçerik kaydına rastlanmadı.

yaanimail.db veritabanı içerisinde yer alan messageDetails ve listItems tabloları bir kullanıcının gönderdiği veya aldığı tüm iletilerin detaylı bilgilerini içerir. Bu bilgilere ek olarak: 

  • Gönderilen, cc, bcc ye eklenen e-Posta adresleri, 
  • Mail içeriği, 
  • Mailin api servisi üzerindeki url adresi, 
  • Mailin bağlı olduğu dosya ID numarası, 
  • Mailin oluşturulma ve güncellenme tarihi, 
  • Mailin okunup okunmadığı bilgisi, 
  • Taslak mail olup olamadığı bilgisi, 
  • Maile herhangi bayrak bilgisinin eklenip eklenmediği bilgisi, 
  • Mailin kaplamış olduğu toplam büyüklüğün bilgisi, 
  • Mail eklerinin olup olmadığı varsa mail ekinin tipi ve ismi gibi temel bilgilere   ulaşılabilmektedir.


yaanimail.db isimli veritabanı içerisinde yer alan messageDetails ve listItems tablolarına ilişkin detaylar aşağıda yer alan şekillerde sunulmuştur. (Not: Şekiller içerisindeki detayları daha yakından görebilmek için üzerine tıklayabilirsiniz.)









YAANİ MAİL LOG DOSYASI VE ANALİZİ

    Log dosyaları com.turkcell.yaaniemail\files\applogs klasörü altında yer alan logcat.txt.0 isimli dosya içerisinde tutulmaktadır. Uygulama kullanıcı ve uygulama hareketleri ile ilgili yapılan işlemleri log dosyalarında saklamaktadır. Log dosyaları incelenerek adli bilişim açısından çeşitli veriler elde edilebilmektedir. 

logcat.txt.0 isimli log dosyasının içeriği Sublime Tex metin editörü ile incelendiğinde; 

  • Maile servisine yapılan giriş tipi (hızlı giriş veya kullanıcıAdı/parola) 
  • Giriş yapılan telefon numarası bilgisi,
  • Telefon numarasının bağlı olduğu yaani mail adreslerinin tümüne ait bilgiler (bu husus kişinin diğer yaani mail adreslerinin de öğrenilmesinde fayda sağlamaktadır.) 
  • Telefon numarasına bağlı olunan e-posta adreslerinden hangisi ile ne zaman giriş yaptığı gibi bilgiler elde edilebilmektedir.

Mail servisinin kullanmış olduğu api servislerine ait url adresleri olduğu görülmüştür. logcat.txt.0 isimli log dosyasının içeriğine ilişkin ekran görüntüsü aşağıda yer alan şekilde sunulmuştur.



Umarım sizler için faydalı bir anlatım olmuştur. Bir sonraki yazımda tekrar görüşmek üzere... Esenle kalın...

YORUMLAR⤵

Ad

adli bilişim adli bilişim eğitimi Adli Bilişim İncelemelerinde Foremost ile Veri Kazıma İşlemi adli bilişim Malware adli bilişim mühendisi adlibilisim Android Hacking android hackleme android injection Android ve IOS İşletim Sistemlerinin Veritabanları ve Görevleri Nelerdir? cobalt strike analizi cobalt strike detect cobalt strike saldırısı cobalt strike tespiti defender bypass digital forensic DumpIt DumpIt ile ram imajı alma dumpit indir foremost How detect Jigsaw Ransomware Malware ibrahim baloglu ibrahim baloğlu image live imaj canlandırma java JAVA ile Rss Üzerinden Veri Çekme Jigsaw Ransomware Malware jsoup kurulumu jsoup rss kodlama linux veri kurtarma live image malware Malware tespiti metasploit android hacking metasploit nedir mobil uygulamaların adli bilişim incelemesi Yaani Mail Uygulamasının Adli Bilişim Açısından İncelenmesi NTUSER.DAR ptt mesaj uygulaması ptt mesenger ptt mesenger indir ptt mesenger nedir ptt messenger purple team saldırısı ram ram imajı alma ram imajı nedir registry forensic registry parse rss veri çekme SAM sibergüvenlik SOFTWARE SYSTEM veri kurtarma volatility volatility ile ram inceleme volatility kullanımı volatility ram imajı windows forensic windows forensic eğitimi Windows şifresi elde etme yaani mail yaani mail adli bilişim incelemesi yani mail nedir yeni
false
ltr
item
İbrahim BALOĞLU | Adli Bilişim | Siber Güvenlik: Yaani Mail Uygulamasının Adli Bilişim Açısından İncelenmesi
Yaani Mail Uygulamasının Adli Bilişim Açısından İncelenmesi
Günümüzde e-posta hizmetleri oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu durum e-posta hesapları ile işlenen suçların veya kişinin e-posta aktivitelerinin incelenmesinin önemini arttırmaktadır.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgRaC24UcgGQpxzwYkCt8FINu7CMMWrXhr_GJ_Ca73559KvOg2Cn8uvjxjEhicKnzbJ0m3w1rBEpPz1jFBKVy6tE0TqK3YrCjEySgixhz91iEk7hIVn0fDF0owVnHrN9VTOXJhD4IFI469W/s320/yaani-mail-incelemesi-3.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgRaC24UcgGQpxzwYkCt8FINu7CMMWrXhr_GJ_Ca73559KvOg2Cn8uvjxjEhicKnzbJ0m3w1rBEpPz1jFBKVy6tE0TqK3YrCjEySgixhz91iEk7hIVn0fDF0owVnHrN9VTOXJhD4IFI469W/s72-c/yaani-mail-incelemesi-3.jpg
İbrahim BALOĞLU | Adli Bilişim | Siber Güvenlik
https://www.ibrahimbaloglu.com/2020/01/yaani-mail-uygulamasnn-adli-bilisim.html
https://www.ibrahimbaloglu.com/
https://www.ibrahimbaloglu.com/
https://www.ibrahimbaloglu.com/2020/01/yaani-mail-uygulamasnn-adli-bilisim.html
true
631381070093278817
UTF-8
Konu Bulunamadı. Tümünü Gör Devamını Oku Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Yazar Ana Sayfa Sayfa Yazılar Tümünü Gör Size Özel Başka Önerilerimiz⤵ Etiket Arşiv ARANAN Aradığınız kelimeyle alakalı henüz bir konumuz yok :( Ana Sayfa Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Şimdi 1 dk. önce $$1$$ dk önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan önce